null

Αντιμετώπιση των 5 κοινών αιτιών της ξηρής επιδερμίδας

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε πολλοί από εμάς, δεν είναι όλα τα ξηρά δέρματα παθογενή. Το ξηρό δέρμα είναι ένας τύπος δέρματος, που χρειάζεται επιπλέον φροντίδα και ενυδάτωση, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα υγιές δέρμα. Ωστόσο, εάν το δέρμα σας είναι υπερβολικά ξηρό, μπορεί να έχετε μια υποκείμενη πάθηση. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι ακριβώς προκαλεί την ξηρότητα στο δέρμα σας;

Dealing_with_5_Common_Causes_of_Dry_Skin-1
1. Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό και ξηρό λόγω των ορμονικών αλλαγών¹. Δεδομένου ότι δεν μπορείτε απλά να μπείτε σε μια χρονομηχανή, η διασφάλιση της ενυδάτωσης πρωί και βράδυ είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το δέρμα σας. Δοκιμάστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει υαλουρονικό οξύ, μια ουσία που παράγει φυσικά το σώμα και η οποία δεσμεύει το νερό στο δέρμα. Καθώς μεγαλώνουμε, τα φυσικά επίπεδα υαλουρονικού οξέος μειώνονται, επομένως είναι καλή ιδέα να προσθέσετε μια ενυδατική κρέμα υαλουρονικού οξέος στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας². 


Δοκιμάστε την ενυδατική λοσιόν ημέρας Cetaphil Daily Hydrating Lotion με Υαλουρονικό Οξύ ή την ενυδατική κρέμα προσώπου νύχτας Cetaphil Rich Hydrating night cream με Υαλουρονικό Οξύ


Όταν ενυδατώνετε το πρόσωπό σας, μην ξεχνάτε τον λαιμό σας. Αν και δεν χρειάζεστε ξεχωριστό προϊόν για αυτήν την περιοχή (η ενυδατική του προσώπου σας κάνει τη δουλειά), είναι σημαντικό να διατηρείτε τον λαιμό σας ενυδατωμένο για να αποτρέψετε τις γραμμές και τις ρυτίδες που είναι πιο ορατές στο ξηρό και γερασμένο δέρμα.

Dealing_with_5_Common_Causes_of_Dry_Skin-2
2. Περιβαλλοντικές συνθήκες

Εάν ζείτε σε ξηρό κλίμα, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα υγρασίας του δέρματός σας. Φορέστε χαλαρά, φυσικά υφάσματα και χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας ή σε άλλους χώρους του σπιτιού σας όπου περνάτε πολύ χρόνο. Αυτό θα προσθέσει υγρασία στον αέρα και θα βοηθήσει να καταπραΰνει το διψασμένο δέρμα. Ομοίως, εάν εκτίθεστε συχνά σε κρύο και αέρα, το δέρμα σας μπορεί να καταπονηθεί. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά μια ενυδατική κρέμα για ξηρό δέρμα, φροντίζοντας να μην εστιάζετε μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στην ενυδάτωση του σώματός σας.

3. Κολύμπι

Το κολύμπι στην πισίνα μπορεί να βοηθάει το καρδιαγγειακό σας σύστημα, αλλά το νερό της πισίνας που περιέχει χλώριο μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος.  


Αμέσως μετά το κολύμπι να ξεπλένεστε με καθαρό νερό βρύσης και να ενυδατώνετε το δέρμα με μία ενυδατική κρέμα για να αποφεύγεται η ξηρότητα του δέρματος. 


Οι κρέμες με συστατικά όπως το λάδι αβοκάντο είναι ιδανικές για την απαλότητα του δέρματος³.

4. Επαγγέλματα

Ορισμένα επαγγέλματα απαιτούν έκθεση σε ουσίες ή περιλαμβάνουν σωματικές εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του δέρματος.  


Εάν το αντικείμενο της εργασίας σας εκθέτει το δέρμα σας (πιθανότατα τα χέρια σας) σε δυνητικά ερεθιστικές χημικές ουσίες, μπορεί να διατρέχετε τον κίνδυνο Επαγγελματικής Ερεθιστικής Δερματίτιδας εξ επαφής, ενός κοινού τύπου εκζέματος χεριών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονα ξηρό και σκασμένο δέρμα. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και οι συγκεκριμένες προφυλάξεις διαφέρουν ανά εργασία. Γενικά, τα γάντια και τα προστατευτικά ρούχα είναι μια καλή ιδέα⁴ καθώς και η χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου απαλού καθαριστικού όταν πλένετε τα χέρια σας και η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας χεριών πολλές φορές την ημέρα.

Dealing_with_5_Common_Causes_of_Dry_Skin-3
5. Δερματικές παθήσεις

Το υπερβολικά ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης του δέρματος, όπως η ψωρίαση (όπου το σώμα σας αναπτύσσει τα κύτταρα του δέρματος πολύ γρήγορα⁵) ή η ατοπική δερματίτιδα (εκτός από την Επαγγελματική Ερεθιστική Δερματίτιδας εξ επαφής, η ατοπία έχει πολλές μορφές και διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων ή επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες). Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από κάποια δερματική πάθηση, συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο και χρησιμοποιήστε τη συνταγογραφούμενη θεραπεία.


https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/skin-care-during-menopausehttps://www.livestrong.com/article/57045-benefits-hyaluronic-acid-skin/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614059/https://www.omicsonline.org/open-access/prevention-of-occupational-contact-dermatitis-2165-7556-1000165.php?aid=735505. https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis