null

ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ;

Θα έχετε πιθανότατα ακούσει για την απολέπιση ή θα έχετε στο παρελθόν προσπαθήσει να κάνετε απολέπιση του δέρματός σας, αλλά γνωρίζετε τι πραγματικά συμβαίνει στο δέρμα σας όταν κάνετε απολέπιση; 


Από το δέρμα σας συνεχώς αποπίπτουν κύτταρα, για να αφήσουν χώρο σε πιο νέα και πιο λεία. Συνεπώς, όταν χρησιμοποιείτε τα δικά σας φυτικά ή χημικά απολεπιστικά, απλώς επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία απομάκρυνσης των «νεκρών» ή θαμπών κυττάρων από την επιφανειακή στιβάδα του δέρματός σας.

Over-exfoliating

ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αρχίζει να «πατάει φρένο», επιβραδύνοντας τη διαδικασία ανανέωσης του δέρματος. Κάποιες φορές, αυτά τα κύτταρα μπορούν να παγιδευτούν και να συσσωρευτούν στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

 •  Απόφραξη των πόρων
 •  Σκουρόχρωμες κηλίδες
 •  Τραχύ δέρμα
 •  Θαμπό δέρμα
 •  Ξηρότητα
 •  Έντονες ρυτίδες

 

Άρα η απολέπιση κάνει καλό! Βοηθά στην απόφραξη των πόρων, προλαμβάνει την ακμή, ενισχύει την κυτταρική ανανέωση και επιτρέπει στα προϊόντα δερματικής φροντίδας να διεισδύσουν βαθύτερα. Αλλά, κάποιες φορές, η απολέπιση μπορεί να είναι υπερβολική.

 

Χωρίς την καθοδήγηση ενός δερματολόγου, είναι πολύ εύκολο να κάνετε υπερβολική απολέπιση και να ερεθίσετε το ευαίσθητο δέρμα σας, αφήνοντάς το σε χειρότερη κατάσταση από αυτή στην οποία βρισκόταν όταν ξεκινήσατε. Ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε καλύτερα το δέρμα σας όταν κάνετε απολέπιση.

ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΟΥΤΙΝΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Μπορεί να έχετε ακούσει λέξεις όπως «ανανέωση» ή «βαθύς καθαρισμός» για προϊόντα δερματικής φροντίδας, οι οποίες είναι σημαντικές λέξεις που πρέπει να αναζητάτε, επειδή υποδηλώνουν την ύπαρξη απολεπιστικών συστατικών στη φόρμουλα. Αλλά δεν είναι όλα τα απολεπιστικά συστατικά κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος.

 

Ρίξτε μια καλύτερη ματιά σε αυτές τις φόρμουλες και θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι όλες σχεδιασμένες για καθημερινή χρήση –– πολύ περισσότερο για χρήση δύο φορές την ημέρα! Ειδικά για ευαίσθητο δέρμα.

ΕΞΟΙΚΕΙΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Λοιπόν, ποια είναι τα πιο συχνά χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την απολέπιση του ευαίσθητου δέρματος;

 • AHA (γλυκολικό, γαλακτικό, μανδελικό και τρυγικό οξύ)
 • BHA (σαλικυλικό οξύ)
 • PHA (γλυκονολακτόνη, λακτοβιονικό οξύ και γαλακτόζη)
 • Ένζυμα (προέρχονται από τον Ανανά και την Παπάγια)

Τα χημικά απολεπιστικά όπως τα AHA, BHA και PHA, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ρύπων και των ακαθαρσιών από το δέρμα σας, απελευθερώνουν τους πόρους και προλαμβάνουν μελλοντικές εξάρσεις ακμής.

 

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, αναζητήστε συγκεκριμένα τα PHA, τα οποία τείνουν να είναι πιο ήπια και ερεθίζουν λιγότερο το δέρμα.

 

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να εντάξετε όλα αυτά τα «οξέα» στη ρουτίνα σας, αλλά είναι σημαντικό να κοιτάζετε και τα ποσοστά τους.

Ας δούμε για παράδειγμα, το σαλικυλικό οξύ. Κάποιες φόρμουλες περιέχουν σαλικυλικό οξύ σε ποσοστό από 0,5% έως 5,0%. Ωστόσο, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, πρέπει να διαλέγετε φόρμουλες στο εύρος του 0,5%-2,0%, ώστε να μην ερεθίσετε το δέρμα σας.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ;

Η απολέπιση μπορεί να είναι ευεργετική για τη ρουτίνα σας! Αλλά γνωρίζετε αν το παρακάνετε; Αναζητήστε αυτές τις ενδείξεις:

 • Ερεθισμός, δηλαδή αίσθημα καύσου ή νυγμού (τσιμπήματα)
 • Φλεγμονή, δηλαδή ερυθρές κηλίδες ή πρήξιμο
 • Παροξύνσεις ακμής με πολλά μικρά σπυράκια 
 • Αυξημένη ξηρότητα, δηλαδή αποφολίδωση
 • Δέρμα που «τραβάει», με κηρώδη όψη

«ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΤΟ ΠΟΛΥ 1-2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.»


Διατηρείτε μια ρουτίνα απολέπισης μία φορά την εβδομάδα –– έως δύο φορές εάν το ευαίσθητο δέρμα σας μπορεί να το ανεχθεί, αλλά όχι συχνότερα.

Μια άλλη πρακτική συμβουλή για το δέρμα σας: Η απολέπιση πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι ευεργετική επειδή το δέρμα σας έχει περισσότερο χρόνο να ανακάμψει κατά τη διάρκεια της νύχτας –– και το σπουδαιότερο, αποφεύγετε την επακόλουθη έκθεση στον ήλιο.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΣΑΣ


Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της χρήσης καθημερινής αντηλιακής προστασίας και αποτελεί ένα απαραίτητο μέρος της προστασίας του ευαίσθητου δέρματος από τις επιβλαβείς υπέρυθρες (UV) ακτίνες όταν χρησιμοποιούμε απολεπιστικούς παράγοντες. Ιδιαιτέρως επειδή η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος μετά την απολέπιση.

ΚΑΝΑΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ;

 

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ! ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Το δέρμα σας στην πραγματικότητα έχει μια απίστευτη δύναμη: μπορεί να αναγεννηθεί! Ανάλογα με την ηλικία σας, τα κύτταρα του δέρματος σας ανανεώνονται, κατά μέσο όρο, κάθε 24 έως 80 ημέρες. Συνεπώς, θα θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.

 

(Έχετε στο νου σας ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 12 εβδομάδες για να δείτε ορατά αποτελέσματα από οποιοδήποτε προϊόν, λόγω του χρόνου που απαιτείται για την ανανέωση των κυττάρων του δέρματός σας.)

 

Γνωρίζουμε ότι η φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος μπορεί να χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Εμπιστευθείτε μας: μόλις θα έχετε κατανοήσει πλήρως το ευαίσθητο δέρμα σας, θα έρθουν καλύτερες ημέρες για σας.